čtvrtek 11. září 2014

Výběr příze

Máte návod, v návodu je uvedena konkrétní příze, ale vy chcete tvořit z něčeho jiného. Nebo máte návod a v něm je uveden jen typ příze a váha nebo metry. Jak teď postupovat s výběrem a nákupem?

Pokud není návod jen něco obecného, ale oděv, který při špatném výběru bude v nevhodné velikosti, je výběr příze a nákup dostatečného množství pro celý projekt zásadní.

Začneme tedy tloušťkou příze. V České republice se tloušťka příze obvykle neudává, pouze návin a velikost jehlic, návin ale může být u různých materiálu při stejné tloušťce opravdu hodně odlišný. Nejbližší údaj, který nám pomůže odhadnout tloušťku příze a zda se hodí pro náš projekt je velikost jehlic a zkušební vzorek.

Pro kategorizaci tloušťky příze jsem použila ravelry. Zde je jejich systém rozdělení přízí podle tloušťky a jaká hustota zkušebního vzorku, tedy kolik ok na 10 centimetrů, jim odpovídá.

Lace - 32-34 ok na 10 cm
Light fingering - 32 ok na 10 cm
Fingering - 28 ok na 10 cm
Sport - 24-26 ok na 10 cm
DK - 22 ok na 10 cm
Worsted - 20 ok na 10 cm
Aran - 18 ok na 10 cm
Bulky - 14-15 ok na 10 cm
Super Bulky - 8-12 ok na 10 cm

Jak tedy zjistit jestli příze, kterou chcete použít odpovídá té v návodu? Vemte doporučenou velikost jehlic, upleťte zkušební vzorek a uvidíte jestli je stejný jako v návodu. Pokud je o jedno oko více, vemte o číslo větší jehlice, pokud méně, tak menší jehlice, pletenina bude volnější, resp. hustší. Pokud je vzorek rozdílný více, pravděpodobně velikostí jehlic už to nezachráníte a velikost hotového výrobku nebude stejná jako v návodu.

Druhá důležitá otázka, hlavně pro nákup, je kolik příze na projekt koupit. V návodech bývá většinou uveden buď počet klubíček konkrétní příze nebo obecně kolik metrů příze a nebo ještě obecněji kolik gramů příze jaké tloušťky, viz výše.

Pro nás je nejdůležitější údaj počet metrů. Pokud je v návodu uveden, lehce si podle návinu zvoleného klubka spočítáme kolik jich bude potřeba. Například - návod uvádí 500 metrů příze, my máme 100 gramová klubka po 200 metrech. Na projekt potřebujeme 3 klubka a půlka třetího nám zbyde.

Stejně postupujeme i s jinak uvedenou spotřebou, jen si ji napřed spočítáme. Například návod uvádí 5 klubíček příze x. Příze x má návin 100 metrů na 50 gramů. Potřebujeme tedy 5 x 100 metrů = celkem 500 metrů příze. Pokud chceme plést z příze v prvním příkladu (100 gramů, 200 metrů) tak si opět pořídíme klubka tři. :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkně napsaný článek, díky! O tom, že stejný návin neznamená stejnou tloušťku jsem se už několikrát přesvědčila v praxi;-) A přiznávám teda, že rozdíl +/- jedno oko ve zkušebním vzorku vůbec neřeším.

    OdpovědětVymazat
  2. Plus mínus oko u některých věcí opravdu nevadí, jen pozor když je to něco "na tělo" nebo už je těch ok hodně. :-) Velký rozdíl v návinu je většinou mezi materiály - bavlna, vlna, viskóza, akryl, polyamid, při stejné tloušťce je to něco úplně jiného. Další věci, které to ovlivňují jsou počet vláken, zatočení a podobně, takže návinem se opravdu moc řídit nejde.

    OdpovědětVymazat