pondělí 29. září 2014

Oceňování ruční práce

Ruční práce je u nás, myšleno v České republice, velmi často podhodnována. Nakupující očekávají cenu levnější než u strojové výroby v obchodě a prodávajícím je hloupé si říct vyšší cenu.

Pro nakupující - chcete-li ušetřit, není jiná cesta než nakoupit vybavení, přízi a vyrobit si vlastní. Pokud do díla započítáte cenu práce někoho jiného, tak neušetřite nikdy.

Pro prodávající - nebojte se svou práci důstojně ohodnotit, váš čas rozhodně stojí za více než pět ká čé za hodinu.

Jak tedy spočítat cenu?

Před časem jsem četla na stejné téma článek v angličtině, týkal se oceňování ručních prací pro prodej na mezinárodním portálu Etsy. Bohužel, článek už nemůžu najít, ale zde vám představím podobný princip.

Co vše tedy vstupuje do ceny?

Náklady na materiál
Pokud jde o pletení nebo háčkování, tak samozřejmě příze. Běžná otázka je, jestli si započítat celé klubko, když jsem spotřebovala jen část. Odpověď je ano, i kdyby se jednalo jen o malou aplikaci srdíčka. Například někdo bude chtít červené srdíčko na čepičku. Můžete určitě použít nějaký zbytek co leží doma, ale co když právě nemáte a musíte jít koupit? A pak několik měsíců nikdo nic červeného chtít nebude. Pokud cenu tohoto klubka nezapočítáte, tak si prodejem čepice vyděláte na červené klubko ležící ve skříni. Takže všechna klubka, ať už jich je spotřebováno kousíček nebo celé. Do ceny materiálu dále patří i háčky a jehlice. Pokud musíte na projekt speciálně koupit, tak plná cena, pokud je to nějaký kus, který používáte často, tak cenu poměrně rozpočítat na několik projektů.

Druhá hlavní složka ceny je pak práce. Pokud netvoříte pro sebe, ale na zakázku, tak je potřeba mít představu o čase stráveném na projektu. Nepodhodnucejte tento čas, nemusíte přesně počítat minuty, ale mějte představu ontom kdy začnete a skončíte a tak pokaždé, když si k práci sednete, včetně přípravných a dokončovacích prací, nebudete přece prodávat deku s trčícími konci příze, že ne? Další krok je určit si hodinovou sazbu. Za 5,- byste určitě do práce nevstávala, tak proč za takovou cenu háčkovat? Jen proto, že vás to baví? A to se tím nechcete živit když vás to baví? ;-) Stanovte tedy rozumnou hodinovou sazbu, třeba za jakou byste vzala brigádu. :-)

Sečtěte tyto dvě položky a máte svou základní cenu ruční práce.

Další položky, které mohou do ceny vstoupit jsou poštovné a balné pokud zasílate poštou. Náklady na provizi pro prodejní portál, například Fler účtuje 11% konečné prodejní ceny. Pokud nemáte vzor z vlastní hlavy, tak také cena časopisu, knížky nebo návodu, který k tomu musíte koupit a někdy i zaplatit drobný poplatek návrháři. Pokud se výrobě na zakázku a prodeji věnujete pravidelně a není to jednorázová akce, tak byste správně měla mít živnostenský list a z živnosti platit daň z příjmu, zdravotní pojištění a sociální pojištění z toho co vyděláte. To je potřeba také započítat.

Pokud už vás z výčtu bolí hlava a radši končíte dříve než začnete, tak to se zase tolik nebojte. Pro začátek si spočítejte cenu jako veškerý materiál + plus práce za rozumnou hodinovou sazbu a směle do šíření ručně vyráběných originálů. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat